måndag 19 april 2010

Eyjafjallajökul

Hon frågar vad står det på lappen mamma, och jag svarar att det står att man ska släcka alla lampor man har, och stänga av allt som går på ström, och hon frågar varför det och jag funderar.

Sen säger jag inte att det är en åtgärd för att lätta samvetet, att det är för att folk seriöst tror att det räcker med att visa sitt stöd för klimatkampen en timme en kväll om året, jag säger inte att folk släcker sina lampor för att kunna fortsätta ta bilen till affären fast det är gångavstånd, eller äta fisk från röda listan eller köpa möbler i teak eller dricka läsk, äta kött uppfött på sojabönor leva la dolce vita, la vida loca, whatever utan att behöva bry sig för man har visat en timme, en kväll att man gör sitt jobb för miljön. Man har liksom offrat sig.

Jag säger att det är för att man kan vara snäll mot miljön genom att spara på elen, och att om alla gör det samtidigt så sparar vi massor, och den här kvällen, den här timmen, är till för att man ska visa att man bryr sig, att man är villig att jobba för att miljön ska bli bättre.

Sen spyr vulkanen ur sig lava och askan flyger upp i luften, det bildas ett moln som paralyserar europa och världen, det införs flygförbud och arlanda står alldeles tomt och övergivet, som en skräckfilm i vilken mänskligheten har gått under. En tom flygplats mot de vanliga 50 000 som passerar dagligen. Och jag tänker att det här, det här är den ultimata earth hour/day/week/whatever grejen, det är nu vi verkligen kan visa att vi bryr oss om, att vi tar klimathotet på allvar. Moder Natur slog tillbaks, hon tyckte inte det räckte med att slå av lamporna en timme i mars, hon ville se fler förändringar. Tänk på det medan du gnällandes får sova på hotell en extra natt eller matar barnen med smörgåsar på flygplatsen eller måste åka buss, tåg, vad som helst lite längre, lite mer tidskrävande, tänk på vad du offrar för miljön och klimathotet! Tänk på hur mycket du kan slå på alla dina elektriska apparater när du kommer hem för att du sparat in så mycket på flygbränsle och inställda luftburna resor! Vad klagar du på liksom?

Vi fyllde vardagsrummet med ljus, det var värmeljus och stearinljus och doftljus och klotformade ljus, det var så fint, sedan släckte vi alla lampor, kröp ner i soffan tillsammans och såg på film. Ha ha ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar